Skip to content

Groene wijk en sport en spel

Op het Coolhaveneiland zijn meerdere initiatieven die het groen in de wijk een groot hart toedragen. Ook worden de speeltuinen opgeknapt en zal er met de aanpak van de Willembuytewechstraat ook meer groen bij komen.

Hieronder een greep van de initiatieven in de wijk.

Schat van Schoonderloo

In de Schoonderloostraat, tussen de Willem Buytewechstraat en Heyman Dullaertplein ligt een prachtige tuin verscholen, onderhouden en beheerd door buurtbewoners, die de tuin De Schat van Schoonderloo genoemd hebben. Via de Facebookpagina kunnen geïnteresseerden volgen wanneer er dagen zijn om onkruid te wieden, bollen te planten, kerstmis te vieren, en nu en dan vinden er creatieve workshops plaats voor kinderen en ouderen. Wil je je aanmelden als vrijwilliger dan ben je natuurlijk van harte welkom. Loop eens binnen, jong en ouder zijn welkom. De tuin is alle dagen open tot zonsondergang (uiterlijk 22:00 uur).: 

De Nieuwe Tuin

Een initiatief van omwonenden om een stukje groen in de wijk Coolhaven te onderhouden voor ontspanning, recreatie en tuinieren. Op deze kavel tussen de De machinist en de Parksluis komt op den duur een woontoren, maar tot die tijd ben je welkom om te genieten van De Nieuwe Tuin. In de zandkuil komt een beach-volleybalveldje en in de beide plantenbakken staan fraaie planten, bloemen en kruiden. Een picknicktafel nodigt uit om elkaar te ontmoeten.. Regelmatig organiseren we op zondagmiddag klusdagen waar iedereen welkom is om een bijdrage te leveren. Initiatiefnemers zijn de Vereniging Puntegale, gebouw Parkhaven, GEB Toren, De Machinist en omwonenden.

Willem Buytewechstraat
(naast De Machinist en de Parksluis), Rotterdam

Iris Kappelle 

nieuwetuin.coolhaven@gmail.com

DENIEUWETUIN

Tuin op de Pier

Tuin op de Pier is een bewonersinitiatief
Tuin op de Pier is een initiatief van buurtbewoners in het Lloydkwartier in Rotterdam-Delfshaven. Het was lang een braakliggende en troosteloze bouwgrond van ruim 7.500m2 in het oude havengebied van Rotterdam. De oude bouwgrond is omgetoverd in een groene oase waar buurtbewoners kunnen recreëren, groentes, kruiden en bloemen laten groeien en elkaar ontmoeten.

 

Hoe maken we samen de wijk groener, speelser en schoner?

Je kan ook veel zelf doen of samen met andere bewoners om de wijk schoner, leefbaarder en mooier te maken. Kijk op Opzoomer Mee:

Opzoomer mee

https://www.opzoomermee.nl/
https://www.rotterdam.nl/meedenken-doen/schone-en-veilige-wijk/

Opzoomer mee: actie Tegel eruit Plant erin:
Maak een geveltuin! Met een geveltuin kunt u heel makkelijk zelf uw huis en straat opfleuren. Dus tegel eruit, plant erin! Maar hoe pakt u dat aan?

https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ik-ga-voor-groen/
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/geveltuinen/

Een paar tegels uit de stoep, zand eruit en aarde erin en de straat wordt groener! Als je ervoor zorgt dat er altijd 1 meter 80 cm vrije doorgang is, kan je een een leuk minituintje in de stoep voor je huis maken. 

Schonere wijk

Erger jij je ook zo vaak aan de zooi op straat? Kan je bijdragen aan een schonere straat? Doe mee met de schoonmaakbende of adopteer een container!

Adopteer een container!

Adopteer een afvalcontainer! Houdt samen met de gemeente de containerplek schoon.

Er wordt vaak huisvuil naast de afvalcontainers gezet. Door een container te adopteren, helpt u de leefomgeving schoon en prettig te houden.

Buiten Beter App

En meldt afval en naastplaatsing via de BuitenBeterApp, dat werkt!

 

Wat de Wijkregisseur StadsBeheer kan doen: 

Is de buitenruimte vies? Hoe gaan bewoners om met afval? Wat is de staat van de groenvoorziening? Vragen waar de wijkregisseur StadsBeheer mee bezig is. Zij geeft advies aan bewoners m.b.t. de buitenruimte in de gebieden Delfshaven en Centrum Rotterdam.

Wijkregisseur

Vragen of klachten van bewoners worden door haar dienst beantwoord. Zij houdt de regie over produktnormering (schouwen) buitenruimte met Schone Stad, Toezicht & Handhaving en Openbare Werken, cluster Stadsbeheer.

Ineke Streefkerk

Werkgebied Ineke Streefkerk: Coolhaveneiland,  Bospolder/Tussendijken, Schiemond/Lloydkwartier en historisch Delfshaven en M4H gebied. Adviseren op a-evenementen in Delfshaven.

rdamjpg

De Groene connectie

De Groene Connectie werkt samen aan de totstandkoming van een 8 kilometer lang groen lint (of ringvormig park) dat bestaande groene plekken en parken verbindt én bijdraagt slimme verbindingen tussen groen, bewonersinitiatieven, gezondheid, zorg & welzijn. Je kan nu deze 8 kilometer lange wandeling langs singels en door parkjes al doen.