Heel Nederland heeft veel van zijn welvaart te danken aan de positie die we hebben opgebouwd in de 17de en 18de eeuw met de VOC en WIC en hun zee- en handelsroutes. Onze economie en ons imago begon te bloeien rond deze tijd vanwege de handel die we opbouwden door het vervoeren en doorverkopen van specerijen. En met deze nieuwe wereld van etenswaar kwam ook een nieuwe ambitie voor het ontwikkelen van nieuwe gerechten, vooral door scheepslui. Piet Heyn was geen uitzondering op dit gebied. De geboren en getogen Delfshavenaar lustte er wel wat van, vandaar hier een aantal van Piet Heyn’s favoriete gerechten.

Labskous
Uit de keuken van Piet Heyn!Benodigdheden:500g lamsvleespeper en zout75g boter3dl warme bouillon of water2 laurierblaadjes1 kg aardappelen 3 grote uienBereidswijze:Snijd het lamsvlees in dobbelsteentjes. Kruid het vlees met peper en zout. Smelt ongeveer tweederde van de boter in een grote braadpan en schroei hierin de stukjes lamsvlees rondom dicht. Schenk de warme bouillon of het warme […]

Gedroogde Appeltjes
Uit de keuken van Piet Heyn op Coolhaveneiland! Gedroogde pruimen, maar ook gedroogde appels maakten deel uit van de scheepsvoorraad. De gedroogde appelplakjes werden voor gebruik eerst gekweekt en vervolgens gekookt. Gedroogde appelplakjes werden gegeten bij bruine bonen met spek en stroop, bij rijst of gewoon als groente.Benodigdheden:appelsBereidswijze:Bewaar de appels naast elkaar in een kistje […]

Jan in de Zak
Uit de keuken van Piet Heyn op Coolhaveneiland.nl! Benodigdheden: 500g bloem 4-5 dl lauwe melk 35g gist 2 eieren 1/2 theel. zout 100g krenten 100g rozijnen 50g sukade Voor de stroopsaus: 1 pot suikerstroop 75-100g boter Bereidswijze: Zeef de bloem in een grote kom. Schenk een scheutje lauwe melk in een kopje en verbrokkel de […]


Marmalade
Uit de keuken van Piet Heyn op Coolhaveneiland! Benodigheden: 1 kg sinaasappels 1 citroen 2 l water 1 3/4 kg geleisuiker Bereidswijze: Dat het eten van sinaasappels scheurbuik kon voorkomen en genezen was wel bekend. Het inladen en bewaren van zoveel vers fruit was echter een groot pobleem. In Engeland bestaat er een mooi verhaal […]

Worteltimbaaltjes
Uit de keuken van Piet Heyn, voor de eerste keer op Coolhaveneiland.com, Worteltimbaaltjes!Benodigdheden:500g worteltjeszout1 theel. suikervers geraspte nootmuskaat25g boter3 eierenboter om in te vetten2-3 eetl. slagroomkervel om te garnerenBereidswijze:Schrap de worteltjes en snijd ze in stukken. Doe de worteltjes in een pan met zout, naar smaak suiker en geraspte nootmuskaat, voeg boter en zoveel water […]