Hete Bliksem met Rijst

Uit de keuken van Piet Heyn!

Benodigdheden:

  • 450-600g vers spek
  • water
  • zout
  • 2 stukjes foelie
  • 1 kruidnagel
  • 2 laurierblaadjes
  • 300g rijst
  • 1 flinke ui
  • 4-5 appels
  • ca. 50g boter
  • mosterd

Bereidswijze:

Kook het spek gaar in water waaraan zout en de specerijen zijn toegevoegd. Neem het spek uit het kookvocht en laat het uitdampen. Kook ondertussen de rijst gaar in het (gezeefde) kookvocht van het spek. Voeg eventueel extra water toe. Pel de ui en snijd deze in ringen. Boor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd de appels in plakken. Smelt een deel van de boter in een koekepan en fruit hierin de uiringen zacht. Neem de uiringen uit de koekepan en voeg extra boter toe. Bak de plakken appel om en om. Voeg de uiringen bij de plakken appel om door te warmen. Snijd het spek in plakken. Schep de rijst in een ondiepe schaal, verdeel hierover de uiringen en plakken appel en leg hierop de plakken spek. Geef de mosterd apart erbij.

Extraatje:

Vaak werd nog een restje jus over de hete bliksem geschonken.