Dijken en Pleinen

Bijna alle straten van Coolhaveneiland zijn hier besproken, maar straten zijn niet de enige met een verhaal te vertellen. Lees hier daarom meer over de dijken en pleinen van ons eiland.


Oostkousdijk
De Oostkousdijk dankt zijn naam aan een oud stuk geschiedenis van de Maas, de Kous. De Kous was een aftakking van de Maas die in de negentiende eeuw is afgedamd bij de Westkousdijk en Oostkousdijk. Waar de naam Kous vandaan komt is niet bekend. Dit is allemaal te zien wanneer je over de dijk heenloopt, het is namelijk duidelijk het hoogste punt in de omgeving.

V.O.C.-plein
De herkomst van de naam ‘V.O.C.-plein’ zijn makkelijk te achterhalen. Veel mensen zullen weten dat het gebouw aan de kop van het plein vroeger in gebruik was als zeemagazijn voor de V.O.C. Klik hier om meer te lezen over het zeemagazijn van de V.O.C.

Waaldijk
De Waaldijk is een van ons eiland’s meest subtiele weggetjes en er is niet veel over bekend. De Waaldijk is gegraven in 1602 met als opdracht het afsluiten van de Buizenwaal. Voor de vereniging van Delfshaven met Rotterdam heette deze dijk het Groenewegje.

Heiman Dullaertplein
Heiman Dullaert was een schilder en dichter uit de Nederlandse gouden eeuw. Hij stond meer bekend voor zijn gedichten dan voor zijn schilderijen, al hangt een van zijn schilderijen (Trompe-l’œil) wel in het Kroller-muller Museum. Het is ook algemeen bekend dat hij een leerling was van Rembrandt.