Verhuizing De Nieuwe Tuin

Je zult ondertussen vast wel hebben gemerkt dat de Nieuwe Tuin er niet meer zo nieuw uitziet, het wordt steeds kleiner en kaler. Wat misschien nog niet iedereen weet is dat de Nieuwe Tuin verhuist wordt om ruimte te maken voor het toekomstige flatgebouw op de huidige parkeerplaats achter de Machinist. Lees hier meer over de verhuizing van de Nieuwe Tuin!

De Nieuwe Tuin is een initiatief van buurtbewoners voor de verhuizing is gebruik gemaakt van een aanvraagfonds van Opzoomer Mee. De tuin is een in het laatste decennium een kenmerk geworden van ons eiland, een schijnbaar vredige plek in een toch redelijk centraal-liggend deel van de stad. Al een aantal jaar komen wij als bewoners van Coolhaveneiland bijeen in de Nieuwe Tuin en in de zomer ook in de aangrenzende en complementaire Viskantine, wat gaat daar eigenlijk mee gebeuren?

Het klinkt misschien allemaal als een minder prettig vooruitzicht maar met de plaatsing van de nieuwe flat komen een aantal aanvullende toevoegingen voor het eiland. Naast dat de Nieuwe Tuin mag blijven (al is dit in een nieuwe tijdelijke vorm) komt er hopelijk met de komst van de flat een parkje achter de Machinist. In dit parkje willen de mensen van De Nieuwe Tuin graag een actieve rol spelen en er zo ook voor zorgen dat er een groter stuk groen in de wijk komt. Het parkje dient als een soort dak tot de nieuwe verdiepte parkeergarage waardoor we visueel vrij weinig van de auto’s van zullen merken.

De Nieuwe Tuin is echter niet het enige wat verhuizen moet, ook de Viskantine staat behoorlijk in de weg voor de voorbereidende werkzaamheden van Eneco en zal samen met de tuin een aantal meters moeten opschuiven. Maar geen zorgen in ieder geval, we zullen nog steeds met z’n allen een visje langs het water kunnen eten.

Verder komt er een nieuw volleybalveld, zoals die er ook ooit stond op de huidige locatie van de Nieuwe Tuin. Het zal op dit moment hoogstwaarschijnlijk alleen maar verbeterd kunnen worden want we weten allemaal dat de Nieuwe Tuin niet is wat het ooit was. Bankjes die er ooit stonden gingen weg of kapot, de glijbaan was niet meer te gebruiken en ook het luifeltje dat op het zand stond is al een tijdje weg. Met de mogelijkheid van de verhuizing van de tuin komt ook de mogelijkheid voor een splinternieuwe versie. De enige zorg is dat op de nieuwe locatie niet zoveel zonlicht zal schijnen.

De tuin moet op 1 April compleet verwijderd zijn van de huidige locatie om plek te maken voor de constructie van de nieuwe flat. Het zal niet heel lang duren voordat de tuin compleet gerealiseerd is op haar nieuwe tijdelijke locatie.