Jan in de Zak

Uit de keuken van Piet Heyn op Coolhaveneiland.nl!

Benodigdheden:

  • 500g bloem
  • 4-5 dl lauwe melk
  • 35g gist
  • 2 eieren
  • 1/2 theel. zout
  • 100g krenten
  • 100g rozijnen
  • 50g sukade

Voor de stroopsaus:

  • 1 pot suikerstroop
  • 75-100g boter

Bereidswijze:

Zeef de bloem in een grote kom. Schenk een scheutje lauwe melk in een kopje en verbrokkel de gist hierboven. Laat staan tot het mengsel bellen gaat vormen. Maak een kuiltje in de bloem, schenk hierin de gistoplossing. Maak onder toevoeging van eieren en melk hiervan een luchtig deeg. Voeg zout, krenten, rozijnen en sukade toe en kneed alles dooreen. Laat het deeg op een warme tochtvrije plaats ongeveer 45 minuten rijzen. Spoel een katoenen sloop of zak of een theedoek uit in warm water. Wring de sloop of doek uit en bestrooi de binnenkant met bloem. Schep hierop de deegmassa en knoop de sloop of theedoek zodanig dicht dat er ruimte voor het rijzen blijft. Leg een schoteltje omgekeerd in een grote pan, schenk hierop een flinke laag water, leg de Jan in de Zak op het schoteltje en vul verder aan met water. Kook de Jan in de Zak aan beide zijde ongeveer 1 uur. Verzwaar de deksel eventueel met een gewicht als deze opwipt. Verwarm voor de stroopsaus de stroop langzaam onder toevoeging van telkens een klontje boter. Laat de stroop niet koken, anders wordt ze te dun. Neem de Jan in de Zak uit de doek, laat hem even uitdampen en snijd hem dan in plakken. Traditioneel werd hiervoor een ijzerdraadje of dun touwtje gebruikt. Geef de stroopsaus erbij.