Kleine Straatjes

Bij deze een collectie van verhaaltjes achter de wat meer subtielere straatjes van ons eiland.

Korte- & Lange Dijkstraat
Het is niet bekend door wie of wanneer deze namen zijn vastgesteld, toch staan ze algemeen bekend als de Korte en Lange Dijkstraat. De namen herinneren de dijk waar ze aan vastliggen. Deze dijk wordt sinds 1886 de Havenstraat genoemd.

Compagniestraat
Vergis je niet in dit kleine straatje, want het heeft een rijke geschiedenis. De straat komt voor op een plattegrond sinds 1660 en is hoogstwaarschijnlijk ouder dan dat. Het heette echter niet altijd al de Compagniestraat. Op de plattegrond van 1660 staat de straat bekend als Kruisstraat, 10 jaar later echter (op een plattegrond uit 1670) wordt de straat “Kikkersvest” genoemd. En voordat de straatnaam in 1886 veranderd werd naar Compagniestraat heette het de Dwarsstraat. De naam Compagniestraat valt uiteraard weer te herleiden vanuit het zeemagazijn van de Kamer Delft gelegen aan de Achterhaven.

Dirck Hoffstraat
Dirk Claesz. Hoff was een subtiele Rotterdamse schilder, buiten dat hij uit Rotterdam kwam en schilder was is er niet veel over Dirck te vinden. Grappig is wel dat hoewel hij “Dirck Claesz. Hoff” heette, heette zijn vader “Claes Dirksz. Hoff”, heel origineel dus allemaal. Hij was van 1606 tot 1628 actief werkzaam als schilder in Rotterdam.

Kerkepad
Deze naam slaat op de voormalige Schoonderloose Kerk die op deze loctie te vinden was. Verwijzingen naar de kerk zijn al te vinden in 1276. De kerk kende zijn ondergang met de stichting van de Delfshavense Kapel die later tot Parochiekerk werd verheven terwijl de Schoonderloose kerk werd gedegradeerd tot kapel. De straat loopt ten westen van de voormalige begraafplaats Schoonderloo.

Sint-Jobspad
De naam van deze straat is kent zijn origine uiteraard uit de oude Sint-Jobskapel, de kapel van Schoonderloo. Van 1927 tot 1954 stond de straat bekend als Zwartewegje.

Coolhaven-terras
Het Coolhaven-terras is zonder verassing vernoemd naar de Coolhaven.