Leuk, maar wie is het?

Aan de 1e IJzerstraat staat een in-eerste-instantie onopvallend plekje. Zonder naam of logo mag je je misschien afvragen wat hier precies gebeurt. Kom mee met Coolhaveneiland.nl en leer Fien de Graaf en wat ze doet kennen!

Wie ben je?
Fien de Graaf

Wat doe je?
Ik heb hier een soort studioruimte of een soort atelier samen met twee andere collega’s/vriendinnen en wij huren het anti-kraak. En dit is onze werkplek, we doen allemaal een beetje andere dingen.

En wat wordt hier dan zowel geproduceerd?
Ik ben vooral bezig met weefgetouwen en ik ben tegenwoordig bloemist, sinds een jaar heb ik me omgedoopt tot bloemist. Er komt een nieuwe winkelruimte aan maar in de tussentijd werk ik hier. Overmorgen ga ik bijvoorbeeld op de oogstmarkt staan in Rotterdam, dat is in noord en dan ga ik allemaal bloemen verkopen. En ik werk alleen maar met biologische bloemen dus die haal ik bij de lokale boer af.

En hoe lang zitten jullie hier al?
Nou we zitten alledrie ook een beetje in de kunsteducatie, we werken ook op scholen, freelance-dingen. Een meid doet veel illustratie en de andere doet veel productie voor musea en wij zitten hier nu ongeveer 3 jaar denk ik.

Hoe heet het hier eigenlijk?
We hebben geen naam. Onze eigen namen staan wel op het raam.

Wat is het belangrijkste dat de mensen moeten weten over deze werkplek?
Nou wij zijn niet per se een publieke plek, sowieso hebben we niet de bedoeling om hier een doel te dienen voor buurtbewoners maar we wonen hier in de buurt en we vinden het fijn dat we hier een plek hebben waar we voor niet teveel huur kunnen werken. We merken wel dat er vaak mensen langslopen die nieuwsgierig zijn en dan even willen weten wat we doen en dan kletsen we vaak wel even met mensen. Mensen komen soms spullen brengen dus het is wel een soort plek waar we mensen uit de buurt kunnen ontmoeten.

Wat vind je leuk aan de beurt?
Ja, ik woon niet in dit stukje maar net over de brug.

Oeh, dat telt net niet mee.
Oh, maar dan wil je weten wat ik van deze buurt vind?

Ja, het maakt niet zo uit. “Net over de brug” is ook iedereen bekend mee.
Ik vind het een superleuke buurt, supergemixt, je ziet ook dat het wel in verandering is. Zo lang ken ik het nog niet maar volgensmij was het vroeger een best heftige straat dit, als je 1e IJzerstraat googled komt er wel wat naarboven. Ik vind het gewoon heel leuk dat er heel veel verschillende mensen wonen voor mijn gevoel en ik geloof dat het steeds aangenamer wordt voor de mensen om hier te wonen, dat vind ik ook fijn. En ik heb hier ook alleen maar positieve ervaringen, mensen die langslopen en nieuwsgierig zijn die even komen kletsen, mensen die naarbinnen zwaaien. Ik zit hier wel soms ‘s avonds, en het is natuurlijk een supergroot raam en ik heb geen gordijnen ofzo en dan is het binnen licht, dan dacht ik wel: is dat wel oke? Maar ik heb nog nooit van iemand hier last gehad.

Zijn er nog dingen die beter kunnen in de buurt?
Ja er zijn zeker dingen die beter kunnen. Dat er dingen wat meer opgeknapt kunnen worden door de gemeente en dat er bijvoorbeeld voor gezorgd wordt dat het vuil sneller weg gehaald wordt want als ik mijn vuil daar weg wil gooien zit dat ding vaak vol, ligt er van alles naast. Ik denk dat er al wel een beweging is dat hier wat leuke dingen komen, zoals wij die hier zitten dat dat ook de buurt misschien een beetje melevendigheid geeft maar dat er ook iets kan ik die pandjes aan de overkant die leegstaan. Ik hoop dat dat niet alleen maar commerciele dingen worden (nieuwe koffietenten of een Albert Heijn), dat zou van mij niet hoeven maar als er wat leuke initiatieven hier komen, dat lijkt me superleuk.

Wat is je favoriete gerecht?
Ik hou de laatste tijd veel van chinees eten, zelf chinees koken maar ik kan het nog niet echt goed. En ik hou van heel veel groentes eten.

 

Kortom, dat onopvallende plekje aan de 1e IJzerstraat is een gezellige werkplek waar mensen welkom zijn om even te komen kletsen (als de meiden niet te hard bezig zijn natuurlijk), met prachtige biologische bloemen!

Voor meer informatie, ga naar: www.korekore.nl
Of zoek @kore_flowerplants