Straatnaam: Pieter de Hoochweg

Pieter de Hooch was een nederlands schilder uit de gouden eeuw. Hij werd op 20 December 1629 geboren in Rotterdam. Hij is vooral bekend om zijn stille interpretaties van huishoudelijke scenes. De lijst van mannen en vrouwen in woonkamers die schijnbaar niks aan het doen zijn gaat eindeloos door. Hij was tijdsgenoot van grote schilder Jan Vermeer. Ze waren beide lid van de gilde van St. Luke en deelden in hun werk veel ideeen en stijlen.

Pieter’s vader was een metselaar en zijn moeder een verloskundige. Hoewel hij de oudste was van vijf broers en zussen, leefde hij het langst van hun alle, hij werd 54. Nadat hij zijn kunst-studie in Haarlem had afgerond kreeg Pieter een baantje als schilder en dienaar van een linnen-handelaar. Dit baantje vereisten hem om te reizen naar plekken zoals Den Haag, Leiden en Delft. Dit inspireerde hem in 1652 om naar Delft te verhuizen. Rond deze tijd zijn veel van zijn schilderijen verspreid onder zijn vrienden en kennissen. Het is ook bekend dat hij later in zijn leven nog naar Amsterdam is verhuisd door middel van een trekschuit.

Pieter’s schilderijen lijken een beetje saai op het eerste gezicht, vooral omdat ze allemaal zo soortgelijk zijn. Maar wat Pieter schilderde was niet waar het hem om ging, hij was meer geinteresseerd in het bestuderen van licht en schaduwen. Rond de tijd dat hij naar Delft verhuisde en een gezin kreeg veranderde de onderwerpen van zijn schilderijen echter van soldaten en normale burgers naar scenes van gezinslevens.