Straatnaam: Pieter de Hoochweg

Pieter de Hooch is waarschijnlijk het grootst van alle schilders die hun naam hebben achtergelaten op ons eiland (Willem Buytenwech, Kees van Dongen, Dirck Claesz. Hoff etc.), misschien is dat de reden dat hij verzegeld is met een weg en een straat. Maar wie, waar en wanneer was Pieter de Hooch?

Pieter werdt uiteraard geboren in Rotterdam. Hoewel er niet veel bekend is over de eerste periode uit het leven van Pieter is het wel interessant om mee te geven dat hij al zijn vier broers en zussen heeft zien sterven hoewel het oudste kind van de familie was. Volgens biograaf Arnold Houbraken studeerde hij in zijn jonge jaren de schilderkunst onder mentorschap van landschapschilder Nicolaes Berchem (wat eigenaardig is aangezien Pieter later niet bekend zou staan om landschappen).

Nee, Pieter’s werk volgde de stijl van Hendrik Sorgh. Deze oudere Rotterdammer vond kunst in het gewone, normale situaties van mannen en vrouwen in niks-zeggende interieurs. Pieter vond de perfecte gelegenheid om deze stijl te verkennen toen hij in 1650 begon aan zijn baantje als hulp voor een linnen-handelaar en kunst-verzamelaar, Justus de la Grange. Dit gaf hem de kans om te reizen naar Den Haag, Leiden en Delft (waar hij in 1652 naar verhuisd). La Grange was zijn grootste klant in deze tijd.

Pieter’s schilderijen lijken misschien niet zoveel in het eerste oogopslag, gewoon wat mensen in het cafe ofzo. Maar het belangrijke om in gedachten te houden is dat Pieter een meer technisch vernieuwende schilder was. Het ging hem niet zo zeer over wat hij schilderde maar over hoe hij dit tot leven bracht. Pieter studeerde licht en perspectief en hoe hij dit over kon zetten op het canvas. In dit opzicht was Pieter in zijn tijd heel vooruitstrevend.

Verder ging het wel prima met Pieter. Van zijn verblijf in Delft is bekend dat hij is getrouwd en vader werd van maar liefst zeven kinderen. Hij sloot zich aan bij het Sint-Lucasgilde (een club voor schilders) en het wordt ook gezegd dat hij later nog naar Amsterdam is verhuisd.