Worteltimbaaltjes
Uit de keuken van Piet Heyn, voor de eerste keer op Coolhaveneiland.com, Worteltimbaaltjes!
Benodigdheden:
- 500g worteltjes
- zout
- 1 theel. suiker
- vers geraspte nootmuskaat
- 25g boter
- 3 eieren
- boter om in te vetten
- 2-3 eetl. slagroom
- kervel om te garneren
Bereidswijze:
Schrap de worteltjes en snijd ze in stukken. Doe de worteltjes in een pan met zout, naar smaak suiker en geraspte nootmuskaat, voeg boter en zoveel water toe dat de worteltjes juist onder staan. Kook de worteltjes zonder deksel gaar; het water moet bijna verdampt zijn en de worteltjes moeten een glanzend laagje hebben gekregen. Pureer de worteltjes. Verwarm de oven voor op 125 graden. Splits de eieren en meng de dooiers een voor een door de wortelpuree. Klop de eiwitten met zout stijf. Vet 4 eenpersoons souffleschaaltjes of timbaaltjes in met boter. Knip uit vetvrij papier 4 rondjes die iets groter in doorsnede zijn dan de bovenkantvan de souffleschaaltjes of timbaaltjes en bestrijk deze ook met boter. Roer de slagroom door de wortelpuree. Meng enkele lepels wortelpuree door de stijfgeslagen eiwitten, schep het eiwitschuim op de wortelpuree en spatel alles voorzichtig dooreen. Verdeel de soufflemassa over de ingevette souffleschaaltjes. Dek af met de beboterde vetvrije papiertjes en zet ze in een braadslede waarin een laagje heet water staat. Plaats het geheel in de voorverwarmde oven en bak de timbaaltjes gaar in 15-20 minuten. Stort ze op de borden en garneer met kervel.
Serveer de souffle eventueel met kervelroom (slagroom met enkele lepels glace de viande inkoken en op smaak brengen met vers gehakte kervel).