Leuk, maar wat is het?

Aan de Pieter de Hoochweg staat een imponerend gebouw. Dit gebouw met poort, vlag, koepel en al is de voormalige Zeevaartschool. Hedendaags wordt het gebruikt door de Hoge School. Meer te weten komen over wat een Zeevaartschool precies inhoud en de geschiedenis van deze vestiging? Lees hier meer!

Tegenwoordig is het gebouw (buiten een school) een rijksmonument maar het begon allemaal uiteraard simpelweg als school. Het is ontworpen door Walter Dahlen en gerealiseerd in 1916, het heeft in recente geschiedenis dus zijn 100ste verjaardag gevierd.

Het instituut van de Zeevaartschool zelf werd opgericht in 1833. Op de Zeevaartschool werden jonge mannen opgeleid tot machinisten en stuurmannen om vervolgens een baantje te kunnen vinden op handelsgebied in de Rotterdamse haven.

Het meest opvallende voor de alledaagse kijker wanneer ze langs de school lopen is waarschijnlijk de mint-gekleurde koepel aan de top van het gebouw. Dit stukje architectuur maakt plaats voor een sterrenkijker. Hoewel de koepel werd gebouwd tijdens de originele constructie duurde het nog even voordat er een daadwerkelijke sterrenkijker in te vinden was. De oprichters hadden namelijk niet gerekend op het gebrek aan financiering dat ten wegen kwam tijdens de tweede wereldoorlog. De aanwinst van een sterrenkijker kwam pas in 1922.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het gebouw bezet door de Duitsers waarna veel apparatuur verdwenen te zijn geraakt na de bevrijding in 1945.

De school is meerdere restauraties en herinrichtingen ondergaan.