Wat is Schoonderloo?

Misschien kom je wel eens in de schat van Schoonderloo, misschien woon je wel op een Schoonderloostraat, misschien weet je er al wat van of misschien weet je precies wat Schoonderloo is. Wat je er ook vanaf weet, het is een belangrijk deel van ons eiland. Als je benieuwd bent naar wat Schoonderloo precies inhoudt, en waar het vnadaan komt, lees dan verder om de geschiedenis van Schoonderloo te ontrafelen.

Schoonderloo was een ambacht (oftewel een kleine oude gemeente) gevestigd op onder andere het huidige Coolhaveneiland. Het ontstond nadat er dijken gebouwd werden na een grote overspoeling. Het gehele gebied betrof alles ten westen van de Coolsingel, alles ten zuiden van de Beukelsdijk en alles ten oosten van het Marconiplein.

Oke, dus Schoonderloo gaat iets verder dan enkel Coolhaveneiland maar ook voor de geschiedenis van het eiland is het belangrijk. Op ons eiland stond namelijk de plaatselijke kerk. De kapel werd snel na het ontstaan van het gebied opgericht door bewoners. De kerk werd nog niet zo lang geleden (begin twintigste eeuw) afgebroken. Op de plaatste waar voorheen de kapel te vinden was staat nu het Rotterdamsch Lyceum.

In 1389 werd de Schie aangelegd tussen Delft en de (nu) Nieuwe Maas. Dit betekende dat het nieuw gestischte Delfshaven meer opkwam en Schoonderloo begon te overschaduwen. Toch bleven beide bewoners van Schoonderloo en Delfshaven gebruik maken van de Schoonderloose kerk.

Schoonderloo heeft veel voorspoed gekend. Er werden meer dijken aangelegd ter betere verdediging, er werd volop gevist en er werd een veerpont naar Katendrecht aangelegd. Maar het ambacht heeft ook genoeg zware tijden gekend. Tijdens de Jonker Fransenoorlog werd Schoonderloo door Hoekse tropen vrijwel volledig verwoest. Daar blijft het echter niet bij want een eeuw later (in 1572) werd het wederom in de fik gezet, dit keer door Spaansegetrouwe troepen in de tachtigjarige oorlog. Oja, en twee jaar daarna werden de dijken rondom het ambacht op bepaalde plekken doorgestoken om de Spaanse belegging van Leiden tegen te gaan. Dit is de reden dat de Schoonderloostraat lager ligt dan de rest van het eiland.