10 Feitjes

10 interessante onbekende feitjes over Coolhaveneiland:

Metrostation Coolhaven is een van de weinige metrostations met een eiland-platform (perron in het midden) omdat het enige tijd als eind-platform heeft gediend, passend of niet?

De naam Coolhaveneiland is gekozen om verwarring tussen het stadsdeel “Delfshaven” en de wijk “Delfshaven” te voorkomen.

De oranje-Nassau straat was ooit veel groter totdat er een haven doorheen werd gegraven

Drs. P heeft gestudeerd aan de vroegere Economische Hogeschool (nu de Theaterschool)

Bij de bouw van diverse gebouwen op de 1e Ijzerstraat en Willem Buytewechstraat (rond 1928) werden de heipalen via het water aangevoerd (zie onderstaande afbeelding)

Het huidige pand van de BasicFit was vroeger een kantoor van de Douane

Een leuk plekje om te relaxen? Naast dat de Viskantine zich er bevind is de parkeerplaats achter de Machinist het laatste plekje waar de zon onder gaat op Coolhaveneiland.

In de Schoonderloostraat stond vroeger een kerk, toen deze werd gesloopt leidde dat tot “het gat van Schoonderloo” totdat op de voormalige plek van de kerk een tuintje werd gebouwd en het hernoemd werd tot “Schat van Schoonderloo”. Meer over de geschiedenis over de kerk en straat hier: Artikel straatnaam Schoonderloostraat

Alexander Pechtold was leerling aan het Rotterdamsch Lyceum aan de Pieter de Hoochstraat

 Rond de jaren tachtig lag de Willem Buytewechstraat stil in constructie en werd de grote open ruimte door buurtkinderen gebruikt om te honkballen.

Groot deel van de feitjes te danken aan Ferrie Weeda en zijn participatie aan de Vers Beton podcast over Coolhaven “Dwalen door Delfshaven”, te vinden hier:
https://versbeton.nl/2017/12/dwalen-door-delfshaven-2-slingeren-over-het-coolhaveneiland-met-historicus-ferrie-weeda/