Burgemeester, Wethouders en Gemeenteraadsleden: Coolhaveneiland Afvoerputje?!!!

Coolhaveneiland Afvoerputje?!!!

De vorige column was in de kerstgedachte (schijnbaar was het ook kerst), deze column wordt een stuk kritischer en harder. De waarheid is soms ook hard.

Wanneer zien we de Burgemeester op Coolhaveneiland? Nooit…
Wanneer zien we Wethouders? Nooit… o nee ik mag niet liegen. Als er een lintje doorgeknipt moet worden voor de opening van bijvoorbeeld het nieuwe WMO radar gebouw. Dat is positieve reclame, staan ze mooi op de foto het liefst met veel mensen erbij.

Wanneer zie ik Gemeenteraadsleden? Nooit… of ze moeten hier wonen of als er weer verkiezingen zijn. Dan vliegen de flyers door de brievenbus. Ze zitten allemaal in een ivoren toren en wat doen ze voor Coolhaveneiland: Niks, ze weten niet wat er gebeurt en ze willen het ook niet weten. De mensen op Coolhaveneiland zijn het vertrouwen in de “volksvertegenwoordigers” compleet kwijt. Ik zal een geheim verklappen, het stemrecht vind ik heel belangrijk en heb altijd gestemd. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen ben ik ook gaan stemmen, maar voor het eerst heb ik expres een ongeldige stem uitgebracht. Als ik dat doe dan betekent dat heel veel. 

Twee derde van de politie Delfshaven wordt ingezet op Coolhaveneiland. Als ik praat met mensen die een bloedhekel hebben aan de politie en ze als vijand zien (dat is niet mijn mening, politie doet heel veel goed werk voor de wijk), hebben meer vertrouwen in de politie dan in de politieK. Dat zegt heel veel! Helaas kan ik niet in discussie met ze, omdat ik het compleet met ze eens ben. 

De leukste opmerking was: het scheelt 1 letter, de K, maar dat is omdat ze Ku. zijn en niet te vertrouwen. Zo denken ze over de lokale  politieK. Coolhaveneiland is een afvoerputje, we zetten daar alle zorg/hulp organisaties samen. Mochten er rellen of grote problemen hebben, kunnen we gewoon alle bruggen omhoog doen dan zitten ze vast op het eiland.

Een paar maanden geleden ben ik met buurman Henk en de voorzitter van de Rotterdamse Studenten Vakbond een rondje door de wijk gaan lopen om te laten zien waar er allemaal studenten zitten. Hij wist van de 4 studentencomplexen van Stadswonen, maar Henk en ik liepen bij de rondwandeling in de wijk ongeveer constant met onze armen omhoog om te zeggen waar studenten wonen. Zelfs die jongen schrok ervan. Wij zijn niet aangewezen als focusgebied om het aantal studenten te groot te laten worden (afvoerputje). Ze pakken het Lloydkwartier erbij met de flats en het percentage zakt. Als ik aangeef, bouw 6 flats bij de Kralingse Plas en het percentage studenten zakt enorm komt er geen antwoord.

De hele Willem Buytewechstraat zou al een paar jaar geleden aangepakt worden. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd wat de plannen zijn en we konden onze mening geven. Het is/was net zoals altijd SCHIJNinspraak. Ze kijken alleen via theoretische modellen, maar ze weten niet wat de dagelijkse praktijk is. Het autogebruik met 7% naar beneden en de aparte fietspaden gaan weg. Als sommige huizen voor 500.000 euro of meer worden verkocht, dan weet je dat die mensen 1 auto of zelfs 2 hebben. De laatste jaren is de hoeveelheid een stuk omhoog gegaan. Op de vraag die ik stelde aan de verkeersdeskundige wanneer hij zijn auto ging wegdoen, zei hij die heb ik nodig voor mijn werk. De mensen die zulke bedragen betalen voor een woning hebben geen auto voor hun werk zeker. Oude mensen en bewoners met een laag inkomen worden de wijk uitgejaagd (en hadden geen auto). De herinrichting is weer uitgesteld omdat er geen budget was voor de hele straat. Er was wel budget, maar dat is gestoken in de nieuwe flat naast de Parksluizen en de aanleg van het hele warmtenet!

De criminaliteit is nooit weggeweest op Coolhaveneiland, en wordt de laatste jaren weer steeds zichtbaarder.

Kinderen van 12 jaar worden gerekruteerd om op de uitkijk te staan, dealen of noem maar op. Op Coolhaveneiland krijgen ze een goede leerschool. Veel vraag, maar ook veel politie. Het probleem zit in het gemeentebeleid, zij moeten zorgen dat ze een duidelijk beleid uitstippelen. Politie en jeugdwerkers doen hun best, maar ze worden niet voldoende ondersteunt qua inzet en beleid.

Maar ja, dit is geen Kralingen. Wij zijn Coolhaveneiland het afvoerputje…