Het Lloydkwartier
Het Lloydkwartier. Waar hoort het precies bij en wat is de geschiedenis erachter? Meer weten over daar waar je vaak je boodschappen haalt? Lees hier meer over het Lloydkwartier.
Het havengebied van de Lloyd werd aangelegd rond 1900, dit is waar het gebied in de volksmond vooral bekend om is maar de geschiedenis van de plek gaat ver voor de aanleg van de haven door. Vanaf de 17e eeuw werd hier deelgenomen aan een driehoekshandel, slaven werden vervoerd uit Afrika naar Suriname, waar ze werden verruild voor wapens, aardewerk en sterke drank, dit werd vervolgens naar het huidige Lloydkwartier vervoerd en daar verhandeld.
In de meer recentere geschiedenis is het Lloydkwartier van een druk-bezochte haven waar burgers op de (Koninklijke) Rotterdamsche Lloyd schepen stapten naar een serene woonplek, een open plek dichtbij waar bewoners van Coolhaveneiland iets meer ruimte en rust kunnen vinden. De Koninklijke Rotterdamsche Lloyd was een rederij, de schepen vanaf het Lloydkwartier vertrokken naar Nederlands-Indie. De drukte begon af te nemen vanaf de jaren zestig, wanneer veel bedrijven gevestigd in het Lloydkwartier verhuisden naar nieuwere havens op Rotterdam-Zuid.
Het verleden van het kwartier is er nog steeds te vinden. Het linieschip ‘De Delft’ werd ooit herbouwd, hoewel dat niet meer in gang is kun je het oude schip nog steeds zien liggen. De straatnamen herinneren aan de voormalige bestemmingen waar heen gevaren werd vanaf het kwartier (Loods Bali, Loods Holland, Loods Java etc.). En ook het slavernijmonument is hier te vinden, een beeld aan de kop van het kwartier met verwijzing van de vroegere slavenhandel waarmee het Lloyd-kwartier te maken had.
En om al jullie vragen te beantwoorden: Ja, het Lloydkwartier maakt deel uit van Coolhaveneiland en wordt dus niet vergeten op onze website.