Straatnaam: (1e & 2e) IJzerstraat

De naam IJzerstraat is geinspireerd door het ijzer dat werd geproduceerd en geleverd door de firma R.S. Stokvis dat ten westen van deze straat gevestigd was. De naam is vastgesteld door burgermeesters en wethouders in overleg met het firma. Het is voor een bedrijf best voordelig als de straat waar ze gestationeerd staan letterlijk naar hun vernoemd wordt. Later, in 1928, werdt besloten om het noordelijke gedeelte de 1e IJzerstraat te noemen en het zuidelijke deel de 2e IJzerstraat, het middelste deel viel weg in het Heiman Dullaertplein.

R.S. Stokvis en Zonen was een handelsmaatschappij. Het bedrijf was verantwoordelijk voor allerlei ijzeren en stalen producten van radio’s tot auto-onderdelen tot hefbruggen. Rafael Samuel Stokvis richtte het bedrijf op in 1849. Hij kreeg al snel hulp van zijn oudste zoon die al in een andere branche in Brussel gepositioneerd was, hieruit volgde de naam “R.C. Stokvis en Zoon”. Uiteindelijk kregen de twee ook hulp van Rafael’s jongere zoon en na hun vader’s dood gingen zij verder onder de naam “R.C. Stokvis en Zonen”.

Het bedrijf breidde zich in de 20e eeuw aanzienlijk uit en in de jaren vijftig kende het meer dan twintig handelsafdelingen. Van 1948 tot 1967 produceerde het bedrijf Solex-bromfietsen. Niet dat het daarbij bleef, door de jaren heen heeft het bedrijf bromfietsen geproduceerd voor Amstel, RAP, Zundapp, Mobylette, Kreidler en Puch, zelfs het fietsmerk Kroon wisten ze onder hun naam te winnen. Niet te vergeten heeft Stokvis ook diverse vrachtauto’s ontwikkeld. Uiteindelijk maakte ze zelfs Austin-personenauto’s (en vrachtauto’s).

In 1972 werd het bedrijf finaal overgenomen door Ogem al is het later weer opgekocht door bijvoorbeeld Philips, Koninklijke Borsumij Wehry N.V., Hagemeyer en Kroymans.