Straatnaam: Müller

Je had het misschien niet geraden maar de namen Müllerpier, Müllerkade en Müllerhoofd delen dezelfde geschiedenis. Alle drie benamingen gelegen in het Lloydkwartier krijgen hun naam van voornamige Müller & Co.

Müller & Co (of Wm H. Müller & Co’s Stuwadoors Maatschappij N.V. als je het officieel wilt zeggen) was een handels- en scheepvaartmaatschappij. Van oorsprong kwam het uit Duitsland, opgericht door Wilhelm Müller in 1876. Meneer Müller overhandigde het bedrijf later echter aan meneer Kröller, Anton Kröller om precies te zijn.

Twee jaar na het ontstaan van de maatschappij winnen ze er een vestiging in Rotterdam bij en staat bekend als het bedrijf’s belangrijkste kantoor. Origineel kreeg Willem Kröller de leiding over de vestiging. Wanneer hij in 1885 erg ziek wordt overhandigt hij de leiding echter aan zijn broer Anton. Anton huwt vervolgens met Helene Müller (dochter van de baas) en wanneer Willem Müller in 1889 onverwacht sterft kreegt Anton opeens alle macht in het bedrijf.

Müller & Co neemt in 1895 de Batavierlijn over en vervoert hiermee passagiers tussen Rotterdam en Londen. Vanaf dit punt breidt het bedrijf zich snel uit. In de tweede wereldoorlog gaan twee schepen van de Batavierlijn verloren. Kröller overlijdt in 1941 tijdens Tweede Wereldoorlog. Na zijn dood en de oorlog gaat de groei van Müller & Co echter rap verder. Het bedrijf koopt veel andere op en is zelfs een van de negen investeerders die helpt om de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (later de KLM) op te richten. Er worden nieuwe lijnen geopend naar Noord-Afrika.

In 1970 fuseerd het bedrijf met Internatio tot Internatio-Muller. Internatio-Muller is actief van 1970 tot 2001 waarna het wordt voortgezet onder twee nieuwe bedrijven: Imtech en IMCD. Imtech wordt in 2015 failliet verklaard. IMCD is tot op de dag van vandaag gevestigd in Rotterdam.

batavierlijn