Nieuws uit de Schat
Kerst in de Schat: zaterdag 18 december
De ster straalt weer vanuit de Schat. We hebben goede hoop dat Corona deze Kerst geen roet in het eten gooit en dat we straks met elkaar kunnen genieten van Glühwein, Warme chocolademelk en allerhande van thuis meegebrachte versnaperingen. Zet zaterdag 18 december alvast in je agenda, denk na over jouw eet- of drinkbare bijdrage en zegt het voort.
Een kapstok van klimop
Het kostte drie dagen om deze 15 meter hoge Esdoorn te rooien. De boom lijkt op het eerste gezicht helemaal niet op een esdoorn, maar dat komt omdat het een kapstok voor klimop is, een fijn onderdak voor allerlei vogels en insecten. Jammer genoeg was de gemeente bang voor vallende takken en besloot om de esdoorn te rooien. Dat geschiedde na het broedseizoen waardoor het jonge grut nog op de wereld kon worden gezet, maar daarna trad net als bij mensen de woningcrisis in en vliegen vogels heen en weer op zoek naar een nieuw onderdak. Daar staat tegenover dat de woningen aan de Schoonderloostraat en de Korte Schoonderloostraat ineens veel meer licht krijgen.
De esdoorn werd eerst van zijn klimop-deken ontdaan, waarna die van boven naar beneden in mootjes kon worden gehakt. Hoveniers hangen vaak als bergbeklimmers in de touwen en zagen dan moot na moot. Maar met al die klimop was dat soort acrobatiek uit den boze. Een hoogwerker werd aangerukt om zagen op niveau mogelijk te maken. Zonder die hoogwerker was het niet gelukt, maar de komst van de hoogwerker had zo zijn consequenties. Een berk en een hazelaar moesten wijken en een rododendron moest verhuizen. Na het rooien van de boom en het opruimen van de kraan werd duidelijk hoe de hazelaar al die tijd de schijn had opgehouden. Achter die breed uitwaaierende struik stond namelijk vrijwel niets. Elf meter kale betonnen schutting staarde ons aan.
Achterhoek
Dat was natuurlijk even schrikken, maar we zagen al gauw allerlei mogelijkheden om de “Achterhoek” op een passende wijze in te richten. In onderling overleg werd besloten om de 12 meter lange schutting te voorzien van een klimrekje waar allerlei klimplanten zich aan vast kunnen hechten. We denken dan aan Kamperfoelie, Clematis en Sterjasmijn. Daarmee kunnen die lelijke schuttingen in betrekkelijk korte tijd worden omgetoverd in een mooie, kleurrijke insect- en vogelvriendelijke wand.
Door voor die wand enkele Aucuba’s (Broodboom) te plaatsen wordt ook de onderkant van de schutting aan het zicht onttrokken. In de Schat staan nu veel aucuba’s op een kluitje. In de “Achterhoek” komen ze vast beter tot hun recht. Op de plekken waar de Aucuba’s stonden, zouden we enkele nieuwe struiken kunnen plaatsten dan wel de zandbak daarheen kunnen verhuizen.
Door in het veld stinsenplanten en verwilderende bloembollen te planten maken we er ook in het horizontale vlak een meerjarig fleurig geheel van. De meeste bollen kunnen nu al de grond in. Het planten van gladiolen en dahlia’s is in het voorjaar voorzien. De verwachting is dat de afgezaagde Hazelaar en berk weer gaan uitlopen en dat met name de Hazelaar veel schaduw zal geven tenzij we die goed kort houden. In de “Achterhoek” willen we namelijk ook enkele kleurige struiken zetten. met name vlinderstruiken, Amerikaanse seringen en hortensia’s. Langs de bosrand plaatsen we dan vingerhoedskruid, fluitenkruid, Nieskruid (kerstroos), Duizendknoop (nee niet die enge) en varens.
Onze voorkeur gaat uit naar planten van biologische kwekers. Die zijn iets duurder, maar dan ben je wel maatschappelijk verantwoord bezig en de bijen en insecten in de tuin hebben een grotere kans om hun bezoek aan die planten te overleven. Het is vrij eenvoudig om bij een kweker een leuke plant uit te zoeken Het is wat lastiger als je met een verlanglijstje op stap gaat, want niet alle gewenste planten zijn ook leverbaar. Het is nog wat lastiger als je met zo’n verlanglijstje bij biologische kwekers langsgaat. Die zijn nog dun gezaaid en hebben vaak een specialistische inslag, maar we doen ons best.
We zullen heel wat werk moeten verzetten om de “Achterhoek” een nieuw aanzien te geven. Maar daar zijn we eigenlijk op uit: lekker veel activiteiten in de tuin, met elkaar werken aan de inrichting van een mooi park en daarmee werken aan de wijk. Samen lunchen en samen met de bezoekers genieten van het resultaat. De werkdruk wordt nog verhoogd doordat we een ambitieuze doelstelling hebben. We willen het project namelijk voor de Kerstviering in de Schat op zaterdag 18 december feestelijk afsluiten.
Wie mee wil werken is welkom.
Tot dan,
Jan (06-4970 6455)