Aboutaleb bij slavernijmonument voor Keti Koti

Burgermeester Aboutaleb bezocht woensdagavond het slavernijmonument aan de kop van het Lloydkwartier aan de Maas ter gelegenheid van de jaarlijkse Keti Koti viering.

Het monument werd omringd met bloemen en vlaggen als herdenking van het verleden van de slavernij waar Nederland een grote rol in speelde. Aboutaleb vertelde onder meer hoe hij vond dat de Nederlandse regering excuses aan moet bieden voor hun verleden en hoe Keti Koti een officiele nationale feestdag zou moeten worden om de ‘verborgen en ongemakkelijke geschiedenis’ tot licht te brengen. Ook vond burgermeester Aboutaleb het belangrijk voor mensen om te beseffen dat hoewel de slavernij in Nederland officieel werd afgeschaft in 1863, dat het nog minstens een decennia duurde voordat alle slaven daadwerkelijk volledig vrij waren, “Feitelijk was de slavernij pas in 1873 voorbij” zei hij.

Hoewel het aardig regende kwam er alsnog een kleine opkomst om Aboutaleb te zien spreken. “De hemel huilt met ons mee” Zei Aboutaleb. Al met al was het een geslaagde avond.