Eilandschat(ten), jongeren trakteren bewoners op oliebollen

Het was bitterkoud afgelopen dinsdag 5 januari; eindelijk begint het op winter te gaan lijken. Drie jongeren uit Coolhaven gaan samen met WMO Radar jongerenwerker Randy Evora en een bakfiets vol olliebollen de straat op om de bewoners van de wijk te verrassen. Eerst zijn ze wat voorzichtig – want ja, wat zullen onze vrienden uit de buurt hier wel van denken? – maar al gauw zijn ze enthousiast. Ze knopen een praatje aan met bewoners. En natuurlijk gaat het gesprek vaak over het gedrag van jongeren op straat. Vooral op het Kapelplein.

Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar deze Corona periode heeft ook een behoorlijke verandering in het leven van jongeren teweeggebracht. Thuisscholing, geen of nauwelijks sportactiviteiten, überhaupt is er weinig te verhapstukken voor jongeren op dit moment. En dus hangen jongeren misschien wel nog meer dan anders op straat. Ze maken lol (soms veel te luid en tot veel te laat), ze halen flauwe geintjes uit en ze lijken zich er niet van bewust dat vuilnis niet op straat hoort. Ik spreek Youssef (21) en hij snapt meteen wat ik zeg: “U heeft gelijk, veel jongeren zijn niet netjes en maken rotzooi.” Hij kijkt me vriendelijk aan en haalt zijn schouders op. “We hebben gewoon te weinig om handen” zegt hij dan, “maar dat is geen excuus, dat vind ik ook. Weet u. Wij staan ook liever niet buiten, maar we hebben geen eigen plek hier in de wijk. Dat zouden we echt heel graag willen; een plek om te chillen met onze vrienden.”

Ook de drie jongeren van dit oliebollen-initiatief herkennen de klachten van mensen uit de buurt. “Ja, we halen weleens kattenkwaad uit. We hadden een tijdje geleden ook een aanvaring met een meneer hier uit de buurt. Hem willen we nu heel graag oliebollen brengen en onze excuses aanbieden.” Dat werd een mooi gesprek waarin wederzijds begrip tot stand kwam. Als je verder praat met de jongeren merk je dat ze bewust zijn van de situatie, maar zich ook stierlijk vervelen. Dat deze handreiking een mooie opening biedt, zegt ook buurtbewoner Tim de Haan die de traktatie met beide handen aanneemt: “ik vind het een super leuke en toffe actie. Het is echt een goed signaal dat ze op deze manier een verstandhouding krijgen met de bewoners.”

Een aantal maanden geleden sloegen wijk conciërge Rob Kok, WMO Radar Medewerkers Josette van Splunter en Randy Evora en wijkbewoner Sheila Blankendal de handen ineen en bedachten dit initiatief samen met jongeren. De Gemeente Rotterdam steunde dit initiatief vanuit de Gebiedscommissie met een bijdrage ‘Bewonersinitiatief’. Zij bakten afgelopen dinsdag samen met andere betrokkenen uit de wijk dan ook de zakken vol olliebollen waarmee de jongeren op pad gingen. Buiten de gesprekken die de jongeren met wijkbewoners hadden, was dus ook op dit punt een mooie eerste verbinding tussen jongeren en wijkbewoners. En beide – zowel de oliebollen als deze actie – smaken duidelijk naar meer! Ik ben heel benieuwd wat de volgende actie gaat worden.

P.S. Heb jij ook een mooi idee waarin je wijkbewoners dichter bij elkaar kunt brengen? Praat dan eens bij het Wijktrefpunt met de medewerkers van WMO Radar. Zij helpen je graag verder. Voor mooie initiatieven levert de gebiedscommissie graag een bijdrage en kan er een ‘Bijdrage Bewonersinitiatief’ worden aangevraagd.