De droom van bakker Claudison Mendonça

Op de hoek van de IJzerstraat en de W. Buytewechstraat, tegenover Fok en CultureHub, is ook een winkelpandje en door de ramen zien we al een paar jaar af en toe iemand bezig, maar vaker zien we de opgestapelde stoelen, tafels en een wat lege vitrine. “Wat gebeurt hier? Is dit wel in orde?” zal menigeen gedacht hebben. Zeker wel, het gaat gebeuren, lees maar verder!
Op een koude winterdag in januari werd ik rondgeleid door de eigenaar van deze Portugese bakkerij, want dat is het, een echte bakkerij. Claudison Mendonça vertelt me deze middag over zijn droom; een bakkerij met zoete en hartige lekkernijen uit Portugal.

Zijn droom leek ruim vier jaar geleden werkelijkheid te worden; versgebakken lekkernijen die hij zo mist in Rotterdam. Denk aan de beroemde Pastéis de Nata, hier door hem zelf vers gebakken, want dan zijn ze nog vele malen lekkerder. En ook croissants en hartige lekkernijen zoals kip piri piri maakt Claudison, dus ook lekker eten om af te halen. Wat ging er dan mis? Zo’n beetje ALLES, maar hij geeft zijn droom niet op! Zijn doorzettingsvermogen is verbazingwekkend, lees zelf maar.

bakkerij

De nachtmerrie begon toen bleek dat Stedin de goeie kabels voor de benodigde krachtstroom niet wilde doortrekken naar het winkelpand. Volgens Stedin was alles in orde, volgens de elektriciens die de oven en machines installeerden juist niet. Vier slopende jaren touwtrekken met Stedin begonnen, terwijl de machines al lang stonden te wachten en de huur betaald moest worden. Sinds eind vorig jaar is er dan ein-de-lijk stroom. Of Stedin mee betaalt aan de bedrijfsschade? Dat kan Claudison op z’n buik schrijven.

Toen deze ellende begon had Claudison al heel wat werk verzet. Er zat namelijk voor dat hij kwam een wiet kwekerij in de kelder en het was echt een zooitje. Eerst moest de hele kelder leeg gehaald. Hij maakte schoon, knapte de muren op en opende de dichtgetimmerde ramen. Er kwam een afzuiginstallatie en de vloer werd betegeld, er lagen namelijk gewoon stoeptegels in! Of het nog niet genoeg was liep zijn kelder onder water toen een leiding sprong, net toen hij klaar was met tegelen!

Hoeveel tegenslag kan je hebben? Claudison geeft de moed nog steeds niet op. Hij werkte de afgelopen maanden een aantal dagen van de week ergens anders, zodat hij de huur kan betalen. Zijn broer helpt hem als hij er zelf niet kan zijn. Tot overmaat van ramp raakt zijn hand op 29 december, op z’n werk, bekneld in een machine. De laatste keer dat ik hem sprak, hoorde ik dat hij nu bijna klaar is met de revalidatie. Hij is vooral blij dat z’n drie vingers er niet af hoefden, want daar leek het eerst wel op. Zij broer bakt en kookt ondertussen af en toe en de winkel is steeds vaker open. Straks in de lente gaan de tafels en stoelen naar buiten, Claudison ziet het voor zich en dan is de droom eindelijk werkelijkheid.

Hij weet zeker dat het allemaal goed komt en hij wil eind maart, als het lekker weer is, een vrolijke opening organiseren voor de buren. Tegen die tijd komt iedere ochtend de heerlijke geur van brood, croissants en andere lekkernijen je tegemoet; verse Portugese lekkernijen uit onze eigen buurt!! Claudison en zijn broer kunnen de omzet goed gebruiken, dat is duidelijk.