Herinrichting Willem Buytewechstraat (UPDATE)

De mooie plannen zijn van de baan, maar er gaat heus nog wel iets gebeuren in de straat en in wijk, dus zo nu en dan schrijven we toch een update. Af en toe is er nog een overleg waar een aantal bewoners over dit onderwerp bijgepraat worden door de gemeente. Zo weten we dat op dit moment de ‘financiële dekking’ opnieuw onderzocht wordt om te kijken wat er nog wel mogelijk is voor de herinrichting van de Willem Buytewechstraat (WB straat). Die herinrichting hing samen met de noodzakelijke aanpak van het riool eind 2022. Daarvoor moet de straat gedeeltelijk open. Het mooie plan dat twee jaar geleden gepresenteerd werd is afgewezen, vanwege de te hoge kosten. De vraag is dus “wat kan er nog wel”?

Het trottoir ligt er op veel plaatsen schots en scheef bij, dus als er iets gedaan gaat worden, dan is het een wens van bewoners dat dit wel degelijk aangepakt wordt. Daar gaat de gemeente zeker mee aan de slag, maar zonder dat er ‘nieuwe’ tegels komen, de oude worden hergebruikt. De rijbaan van het lange stuk van de straat (westelijk deel) is nog best nieuw, maar de oostelijke kant, richting de sluis is erg slecht, mede door recente werkzaamheden. De gemeente bekijkt wat er daar mogelijk is. Ook zijn er in de loop van de tijd heel veel bomen weggehaald wegens ziekte en ouderdom. Bewoners hebben al vaak laten weten dat ze graag bijdragen aan het vergroenen van de straat en dat ze de mooie bomen terug willen, zoals ook beloofd werd toen ze gekapt moesten worden. Ook daar worden de kosten van doorgerekend.

We hebben intussen gelezen dat ook de WB straat, net als grote delen van de stad, een 30 km zone gaat worden, in de hoop dat het asociale rijgedrag op die manier kan worden beperkt. Het is nog afwachten wat dat betekent voor de straat, omdat bijvoorbeeld drempels vaak niet gewenst zijn vanwege de trillingen, maar het is een mooie vooruitgang voor de leefbaarheid in de straat als de auto’s op een slimme manier ‘afgeremd’ worden.

De fileproblemen in de straat zijn ook besproken. Die maken deel uit van een groter probleem in de hele stad, waar zeker al aandacht voor is. Het is echt lastig om er goed inzicht in te krijgen en de afdeling ‘mobiliteit’ heeft er z’n handen vol aan. Het is goed dat bekent is dat ook onze wijk volloopt in de spits, maar een oplossing is daar niet 1,2,3 voor te regelen.

Verder is het misschien meer mensen opgevallen dat de gemeente her en der groenbakken verwijderd. Het onderhoud daarvan is te duur en de bakken staan er vaak uitgedroogd bij. Het is jammer dat hier helemaal niet over ‘gecommuniceerd’ werd met de bewoners, want dan zouden er vast meer bewoners een plantenbak ‘geadopteerd’ hebben. Je kan alsnog aangeven dat je graag zo’n bak op je stoep (terug) wilt hebben, dan is het vaak mogelijk om er een te adopteren. Via Opzoomer mee acties kan je vaak ook wat geld krijgen om ze in te richten en mooi te houden. Water geven is best een dingetje trouwens, zeker als je zelf een bovenwoning hebt, maar de bak fleurt de straat zeker op. Misschien een idee om regentonnen in de straat te plaatsen?

Voor de ideeën en klachten van bewoners is alle ruimte binnen Buurt Bestuurt. Wil je daarvoor uitgenodigd worden, stuur dan een mail naar buurtbestuurt3024@gmail.com

Geef je klachten altijd door via de MeldR app die je zelf kan downloaden.

Als klachten niet goed opgepakt worden kan je ook contact op nemen met de wijknetwerker Marlies Pfaff mec.pfaff@rotterdam.nl