NIEUWS UIT DE SCHAT

Eerst het slechte nieuws

De aangekondigde Kerstviering in de schat op 18 december gaat niet door. Het wordt een beetje afgezaagd, maar meneer Corona vindt het niet goed. We zullen het voorlopig moeten stellen met goede herinneringen, de vrolijke verlichting van ster en lichtsnoer in de Schat en het niet aflatende vertrouwen dat we ooit weer hutje mutje staan te koukleumen rond een stel vuurkorven met een bekertje warme chocolademelk of een glaasje Glühwein en een paar heerlijke zelfgemaakte hapjes.

En dan nu het goede nieuws

Op zaterdag 29 januari vanaf 16:00 uur vieren we Nieuwjaar in de Schat van Schoonderloo. We denken nog na over het programma, maar het wordt vrijwel zeker lekker koukleumen rond een stel vuurkorven met een bekertje warme chocolademelk of een glaasje Glühwein en een paar heerlijke zelfgemaakte hapjes. Zet de datum vast in je agenda dan hoef je het niet te missen. Denk ook alvast na over de hapjes die je voor die gelegenheid meebrengt.

IMG_3809
IMG_3640

De inrichting van de Achterhoek

Na het rooien van een huizenhoge esdoorn keken we aan tegen een twaalf meter lange kale betonnen schutting en een kale lap grond. Die schutting hebben we razendsnel voorzien van een klimrekje en een heleboel klimplanten: kamperfoelie, clematis en sterjasmijn. En in het horizontale vlak hebben we een flink bollenveld aangelegd, begrensd door Aucuba’s, mini-vlinderplanten, hogere bolplanten en enkele bosplanten. Tussen al dat groen hebben we een paadje aangelegd en in de zonnigste hoek een zitje.

IMG_3815

We zien nog steeds een kale betonnen schutting en een kale lap grond, zij het met hier en daar wat sprietjes, maar de vooruitzichten zijn uitstekend. Wacht maar tot het lente wordt, dan komt die rijkdom aan planten tot leven en verandert de Achterhoek in een bloemenparadijs. Om te laten zien dat in de Achterhoek wel degelijk iets aan de hand is, hebben we dit paradijs-in-wording tijdelijk afgebakend met oranje vlaggetjes.
We danken de Gebiedscommissie en Opzoomermee voor hun financiële bijdrage aan deze klus.

IMG_3208
76C91AB8-7FA8-48D7-86CD-55EF852CAE66


Waterleiding

Een paar maanden geleden hebben we een bovengrondse waterleiding aangelegd van het huisje naar de straatkant zodat we niet iedere keer vele meters slang moeten uitrollen om de rozen en de bloemenborder water te geven. Dankzij tijdschakelaars op de kranen is sproeien nu ook een stuk gemakkelijker. De aanvoerleiding lag tot voor kort veilig in het bosje, maar toen een deel van het bosje (de Achterhoek) tot bloementuin werd bestemd, lag de sproeileiding daar open en bloot. We lossen dat op door het water niet vanaf het huisje maar vanaf de hoofdkraan bij de poort aan te voeren. Door daar een standkraan te maken is de afstand tot de sproeier bovendien een stuk kleiner en de waterdruk hoger.

Laurierkers

In 2008 heeft SBS6-tuinman Rob Verlinden een beek aangelegd in de zuidwestelijke hoek van de Schat van Schoonderloo. Het is een geul van gemetselde keien die vanaf een heuveltje naar de vijver loopt en gevoed wordt door een elektrische pomp die in de vijver ligt.
Ter weerszijde van die beek werden dertig struiken geplant (laurierkers). Die zijn inmiddels een meter of zes hoog en verduisteren de omgeving van de beek en die van de buren. De andere planten langs de beek hebben het loodje gelegd.

We willen de Lauriekers snoeien en uitdunnen zodat de resterende stammen wat meer ruimte krijgen, het licht tot de beek kan doordringen en de planten langs de beek weer levensvatbaar zijn. Dat is geen klus voor vrijwilligers, maar een zaak voor professionals. We vroegen het aan de gemeente maar die gaf niet thuis. We hebben daarom een hovenier gevraagd om die hoek wat op te frissen. Begin volgend jaar gaat die daar aan de slag. We danken de Gebiedscommissie en Opzoomermee voor hun financiële bijdrage aan deze klus.

PS: niet vergeten: 29 januari Nieuwjaar in de Schat! En natuurlijk een fijne Kerst gewenst en een mooi Oud en Nieuw.