Leuk, maar wie zijn het?

Het zogenoemde IJzerblok in het midden van ons eiland staat al een tijdje leeg. Nu is leeg misschien niet helemaal het goede woord want toch zijn hier dagelijks mensen te vinden, kunstenaars. Maar wat doen ze daar precies? En wat gaat het ons aan? Lees hier meer over het IJzerblok en wat de plannen zijn in ons interview met Sachia.

Wie ben je?
Ik ben Sachia, ik ben kunstenaar en ik werk dus ook hier aan het IJzerblok en ik ben bezig met het voortzetten van een project dat ooit is begonnen door Nick Verschoor, dat is een oud leraar van mij. Hij woont zelf in Nijmegen dus hij kan hier niet veel zijn, hij gaat ook met pensioen binnenkort. Maar hij heeft het samen met woonbron opgezet om werkruimtes voor studenten en oudstudenten te kunnen bieden. Want het hele blok staat leeg en ik was enorm gemotiveerd om daar iets mee te doen, dat het niet alleen maar leeg staat en er zoveel mogelijk gebruik van kunnen maken. Het idee van het IJzerblok is dat het een soort werkgemeenschap of kunstenaarscommunity is waarin we ook op die manier iets terug kunnen geven aan de wijk. Want we willen ook graag laten zien dat we iets kunnen geven.

Het idee is om het blok wat op te vrolijken aangezien het er nu wat leeg en zielig bij ligt dacht ik?
Ja precies. Voor Woonbron is het natuurlijk ook anti-kraak, zodat er geen krakers inkomen, dat is de grote motivatie van Woonbron. Maar wij als creatieve mensen, we willen graag hier kunnen werken maar we willen ook graag iets samen doen met de bewoners van de wijk. Waaronder de wijksafari, dat is de eerste kleine stap die we naarbuiten zetten naar de wijk toe omdat we graag in verbinding willen komen en blijven omdat we anders een beetje vreemdelingen blijven in de wijk. Deze wijk heeft veel bewoners die hier al heel lang wonen en wij zijn hier nu ineens ook onderdeel van.

En hoe lang zijn jullie hier al bezig?
We zitten hier nu ongeveer anderhalf jaar maar sindskort zitten er wel iets van 40 mensen in, ik denk dat we uiteindelijk 60 kunstenaars hier hebben. Iedereen heeft zijn eigen werkruimte, we mogen hier niet wonen, alleen werken. Er komen er hier en daar wel een paar tijdelijk ter huur vrij, moeten we nog zien. Dus we hebben allemaal onze individuele ruimte’s maar we willen ook samen dingen organiseren voor de wijk bijvoorbeeld, cursussen, workshops, theater zitten we aan te denken, misschien wat live-muziek, we willen ook binnenkort een podium bouwen in de tuin, woonbron gaat alle schuurtjes weghalen dus het wordt 1 grote vlakte, dus er zit best wel veel aan te komen eigenlijk. 

Wat vind je leuk aan de wijk?
Dat het veel mensen heeft die hier al heel lang wonen die ik langzaam begin te kennen, en ik vind ze heel erg authentiek, het zijn mensen die heel erg zichzelf zijn en dat vind ik heel mooi. En verder vind ik het heel bijzonder dat er heel veel ruimte en vrijheid is om dit soort nieuwe dingen op te zetten, dat vind ik heel erg gaaf, ik zie het heel veel om me heen.

Dat merk ik ook, het wordt steeds levendiger.
Ja precies, er is echt een enorme levendigheid. Het is een spannend gebied aan het worden waar je van alles kan verwachten. Er zijn meerdere theater-gezelschappen ook in de wijk, een hele mooie tuin, de Schat van Schoonderloo. Dus wij vinden het heel gaaf om daar onderdeel van te zijn.

Ook wat bijdragen?
Ja.

Zijn er dingen die beter kunnen aan het eiland?
Nou ik zit nu ook in de Coolhaven-groepsapp en daar werd iets gemeld over vuilnis dus ik denk dat veel bewoners daar wel last van hebben. Ik heb er zelf minder last van omdat ik als kunstenaar ook inspiratie haal uit vuilnis, klinkt heel gek maar… Maar ja, dat zou een ding kunnen zijn. En verder heb ik niet echt kritiek, ook zeker omdat ik hier niet woon. Ik werk hier natuurlijk maar ik geniet enorm van de wijk moet ik zeggen.

Wat is het belangrijkste dat bewoners van het eiland moeten weten over het project hier?
Dat het zeker de intentie is om hun erin te betrekken. We zijn nu net een beetje begonnen dus we hebben nog geen cursus (dat is ook een beetje moeilijk door corona). Maar we hebben wel echt de intentie om de bewoners te betrekken, we willen geen vreemden blijven. En dat zij ook als de tuin klaar is daarvan kunnen genieten. Dat het iets is waarvan ik hoop dat het niet alleen voor ons, maar ook voor bewoners iets is om van te kunnen genieten. Het is echt een grote tuin dus we kunnen daar leuke evenementen doen of workshops of tentoonstellingen waar iedereen welkom is. Er zijn trouwens ook kunstenaars uit de wijk die hier wonen en verder niet in dit collectief zitten en die kunnen ook bijvoorbeeld een keer komen exposeren. Muzikanten of noem maar op.

Wat is je favoriete gerecht?
Mijn favoriete gerecht? Nou, mijn vader komt uit Peru en ik heb onlangs weer eens ceviche gegeten, dat is een Peruaans visgerecht. Rauwe vis en soort van gegaarde limoensap, Peruanen zijn daar heel precies in, hoe ze dat bereiden. Je hebt in elk Zuid-amerikaans land bijna wel een ceviche. 

Is er verder nog iets dat je kwijt wil tegen de bewoners van Coolhaveneiland?
Ja, als een bewoner niet precies weet wat hier gebeurt of vragen heeft, kom vooral naar ons toe. Bel aan.

Waar kunnen ze het best aanbellen? Waar zijn jullie te vinden?
Ik zit zelf op nummer 91 op de 1e IJzerstraat. Maar eigenlijk kan je bij iedereen wel aanbellen, sommige spreken geen Nederlands, ze spreken dan Engels. Maar dat wil ik wel echt meegeven, heb je vragen of opmerkingen of miscchien kritiek, bel aan bij ons en we gaan er iets mee doen.