Luister nou! De stad is van ons!!
Eigenlijk is de stad van ons, van al haar bewoners, maar er zullen niet veel Rotterdammers zijn die dat gevoel delen. Zeker niet als er zonder dat je erom gevraagd hebt, in (of nabij) jouw buurt gesloopt of gebouwd gaat worden of als er bomen zonder aankondiging verdwijnen. Wat heb jij er nou over te zeggen? Wie betaalt, bepaalt het hier kennelijk. En stel dat je er wat over te zeggen hebt, dan wil iedereen weer iets anders, dus dan komt er niks van terecht, toch? Hooguit kiezen we of het speeltoestel rond of vierkant wordt, toch? Of kan er meer?
Hoe kan je de inwoners nou meer en beter betrekken bij het reilen en zeilen van de stad? Wanneer en waarom worden wijkbewoners actief en gaan inwoners meehelpen (participeren) om hun eigen wijk mooier, veiliger en vrolijker te maken? In verzet komen tegen plannen van hogerhand, wil nog wel eens werken.
Het is niet voor het eerst dat politici hun hoofd erover breken en Rotterdam blinkt uit in potjes met vrolijke namen en kinderlijke tekeningen. In de jaren ’60 en ’70 kon je als politicus eigenlijk niks zonder de bewoners. ‘Inspraak’ werd daarna iets voor ‘geitenwollensokken’ en het duurde veel te lang, dus werd het stilaan afgeschaft. Lekker makkelijk ook.
Tijdens het stadsgesprek in Arminius van afgelopen vrijdag 5 maart, werden de vragen hierboven opnieuw gesteld aan verschillende bewoners en politici uit de stad. De mensen die ingelogd hadden gaven op z’n Rotterdams commentaar via de chat. Een van de sprekers zei het zo: 30% van de inwoners geeft niet thuis (om wat voor reden dan ook), 30% zet zich actief in en 30% eist (soms met veel tamtam) dat het werk voor hun gedaan wordt, want daar betalen ze toch voor?!
Waren er vroeger in Rotterdam stadsdeelraden, nu zijn er gebiedscommissies en wijk-comités, maar de invloed op ‘het Stadhuis’ lijkt met de jaren flink afgenomen. Ook de zeggenschap over de besteding van het geld is meer en meer gecentraliseerd. Bepaalt ‘de Coolsingel’ wat goed is voor jou wijk? Wethouder Barbara Kathmann zette zich via stadsgesprekken al eerder in om naar ‘de burger’ te luisteren. Net voordat ze naar ‘Den Haag’ vertrekt (ze blijft hier wel wonen), lanceert ze nog een nieuwe reeks gesprekken over de democratie in de wijken. Een wassen neus of een doorbraak? Als je het wil volgen of mee wilt doen:
Lees hier meer en geef je op voor één van de gesprekken:
https://www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/meedenken-doen/de-wijk-aan-zet/index.xml