Onenigheid over bebouwing Parkhaven (UPDATE)

De plannen voor het bouwen van de 8 nieuwe woningvestigingen aan de parkhaven naast de Euromast staan volgens het Rotterdamse College van B&W volledig vast. Er bestaat echter wel wat onenigheid over de bouw, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft haar zorgen geuit over de aantasting van enkele monumentale voorwerpen rondom de geplande vestigingen. De gemeenteraad besluit op 18 Februari of het project daadwerkelijk doorgezet of afgebroken zal worden.

Het blijft echter niet bij de kritiek van de RCE, de gebiedscommissies Centrum en Delfshaven hebben ook hun sceptische mening over de bouw duidelijk gemaakt. Hiernaast zijn er 6000 handtekeningen verzameld van overige bezorgden en ontevreden tegenstanders.

Voorstanders van het project stellen dat de woningen een aanwinst zijn voor de levendigheid van het park en dat de bewoners een prachtig huis ter beschikking krijgen op een prachtige locatie. Dit mag misschien leuk zijn voor de nieuwe bewoners maar betrouwde bewoners van het gebied denken er waarschijnlijk niet zo over. Voor ons word ons beeld van het park veranderd en misschien wel verstoord, het zal namelijk minder zichtbaar zijn vanaf het eiland. Ook het imponerende beeld van de Euromast zal verminderen wanneer deze niet meer alleen staat maar vergezeld wordt door 8 kleinere gebouwen. Daarnaast zal het lopen langs de groene parkkade nooit meer hetzelfde en nooit meer zo groen zijn.

Waar het nu allemaal om draait, zijn de coalitiepartijen van GroenLinks en D66. Een aantal partijen staan vast over hun mening, de VVD en CDA zullen bijvoorbeeld voorstander van de bouw blijven terwijl Leefbaar Rotterdam al tegen heeft gestemd. GroenLinks en D66 hebben vorig jaar echter met heel wat condities ingestemd met het project. Een van deze condities was dat de RCE er ook een goed woord over had te zeggen. Nu dat niet zo blijkt te zijn is het maar hopen en afwachten of de partijen van mening zullen veranderen.

Het is dus vooral een kwestie van kijken wat er op 18 februari gebeuren zal en of onze leefomgeving nog meer aangetast moet worden.

Hier een stukje dat verder ingaat op de meerdere politieke partijen en hun standpunten met dank aan Ferrie Weeda: https://dagblad010.nl/Columns/waarom-er-niet-gebouwd-moet-worden-naast-de-euromast