Straatnaam: Molen de Beerstraat

De naam Molen de Beerkade kent zijn oorpsrong zonder verrassing vanuit een molen, houtzaagmolen de Beer om precies te zijn. De molen is een van de meerdere verloren molens uit het gebied Delfshaven. De molen stond bekend als een stellingmolen met een stenen ondergrond en houten opbouw.

De molen heeft veel eigenaren gekend over een tijdsperiode van nog geen honderd jaar, dit werdt waarschijnlijk veroorzaakt door de unieke ligging van de molen. De molen lag namelijk naast de Buizenwaal tegenover de scheepswerf van de toenmalig nog actieve V.O.C. Dit was zeer profitabel voor de molen.

Misschien was het succes van de molen teveel om bij te houden voor de meeste eigenaren aangezien de molen een hele collectie van ze heeft. Allereerst hebben we daar Leendert Blommendaal en Pieter van den Bergh in 1714, zij hebben met toestemming van het hoogheemraadschap Schieland een huis aan de molen getimmerd voor extra opslag. Latere eigenaresse Ignatia Somwil schatte de waarde van de molen op 5000 gulden.

Verdere interessante informatie over diverse eigenaren bestaat niet, de molen is inmiddels weg en wordt sinds 1818 nergens meer vermeldt.