Reparatie 1e Coolhavenbrug duurt langer

De 1e Coolhavenbrug moet worden gerepareerd. De gemeente doet dat de komende maanden. Waarschijnlijk duurt dit tot eind mei 2023. Tot die tijd is de brug afgesloten en staat de klep omhoog.

Begin oktober onderzocht de gemeente de 1e Coolhavenbrug in Rotterdam-West. Toen werd ontdekt dat er een technisch probleem is. Bij nader onderzoek bleek dat er scheurtjes zitten in de draaipunten van de brug. Voor de veiligheid werd de brug afgesloten.

Reparatie van de brug 

Om de brug goed te repareren moeten alle vier de draaipunten worden vervangen. Dat is best een lastige klus, want het moet gedaan worden in de basculekelder. Dat is de ruimte onder de brug waar het contragewicht van de brug zit. Die plek is moeilijk te bereiken. De klep van de brug blijft ook tijdens het werk open staan.

Planning werkzaamheden

De nieuwe onderdelen zijn besteld en komen waarschijnlijk half januari binnen. Dan worden ze ingebouwd. De totale reparatie duurt een paar maanden. De gemeente verwacht dat de brug medio tweede kwartaal 2023 weer te gebruiken is. Tot die tijd blijft de brug afgesloten voor verkeer. Dit is voor de scheepvaart de beste oplossing. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen omrijden en -lopen via de Parkhavenbrug ernaast.