Straatnaam: Coloniastraat

De Coloniastraat dankt zijn naam aan de familie De Colonia. De familie leefde in de buurt tijdens de gouden eeuw en heeft niet minder dan 3 bekende schilders voortgebracht rond deze tijd: Adam De Colonia, Isaac De Colonia en nog een keer Adam de Colonia.

Ons verhaal begint met de eerste Adam de Colonia (geboren in Antwerpen in 1572 en begraven op 19 Augustus 1651 in Rotterdam). Er werdt geloofd dat Adam de zoon was van de schilder van de Schotse koning, Adriaen van Sonne. Het blijkt echter dat Adam volgens het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis zoon is van een zadelmaker, actief in Antwerpen. Rond 1630 schilderde Adam in Rotterdam. Hij was daarnaast ook een groot deel van zijn leven te vinden in Schotland.

Isaac De Colonia was Adam’s zoon. Over Isaac valt niet zo veel te vertellen als Adam aangezien veel van zijn werk verloren is gegaan omdat hij een zaak runde als kunst handelaar. Na zijn dood zijn 80 verschillende werken gedistributeerd onder zijn naasten. Hij kreeg negen kinderen met zijn vrouw, 3 zouden sterven als kinderen en de meeste werden onder de hoede van zijn oudste zoon Adam toegekend. Hij is gestorven op 27 Maart 1663.

Adam is onze derde en laatste bekende Colonia. Ook Adam heeft de roem van zijn gelijknamige grootvader nooit weten te behalen al lijkt zijn leven niet verkeerd te zijn geweest. Geboren in Rotterdam onder de kunsthandel van zijn vader raakte hij al snel beinvloedt. Het is echter waarschijnlijk niet zijn vader geweest die hem als leerling nam. Deze titel gaat naar Jan Daemen Cool of Egbert van der Poel, twee actieve kunstenaars die een groot inspiratie waren voor Adam. Hij is in 1661 in Rotterdam getrouwd, in 1670 naar Londen verhuist en daar ook overleden. Hij was vooral bekend om zijn Italiaanse landschappen en religieuze werken.