Waar zijn die masten heen?

Wat wij allen kennen als het kantoor van het Humanitas aan de Pieter de Hoochweg was vroeger de vestiging van “Scheepvaartvereniging-Zuid (SVZ)”, tot Humanitas er in 1987 introk. Bewijs van de vorige bewoners is te zien aan de vorm van het gebouw. De expressionistische stijl van architect W. Kromhout doet het gebouw lijken op een schip. Natuurlijk is dit ook te zien aan de ingegraveerde tekst op de voorgevel van de Pieter aan Hoochweg waar staat: SCHEEPVAARTVEREENIGING-ZUID. Het gebouw is in meerdere opzichten een grandioos en opmerkelijk stuk architectuur. De details van de terracotta gevels, de imponerend brede ingang, de deels gemetselde en deels natuurstenen trap en nog veel meer.

En niet alleen wij vinden het een uitzonderlijk gebouw. De voormalige scheepsvaartvereniging is ook volgens het rijk een voorwerp van cultureel historische waarde en heeft daarom de titel van rijksmonument toegekend gekregen. En zoals iedereen weet mag er met monumenten niks gebeuren.

Daarom is het voor de meeste van ons een raadsel waarom sinds kort de masten op het dak nergens meer te vinden zijn. Masten maken een belangrijk deel van een schip, dus waar zijn de masten van ons vertrouwde stationaire schip heen?