Leuk, maar wat is het

Als bewoner van Coolhaveneiland kun je zeggen dat je omringt bent door oude architectuele schatten. Je loopt vast wel eens langs gebouwen zoals Humanitas, het Batavierhuis of het oud Rotterdamsch Lyceum. Maar waar staan deze gebouwen eigenlijk voor en wat is hun geschiedenis? Lees er meer over op Coolhaveneiland.nl!

Het Rotterdamsch Lyceum was, is en zal waarschijnlijk nog wel een tijdje een school blijven. Buiten dat het een school is, is het ook een rijksmonument. Het werd gebouwd in 1929 op de oude plek van de Sint Jobskapel die gesloopt werd bij de aanleg van de Sint Jobskade (hier komt de naam Kapelstraat vandaan). De beste herinnering van het Lyceum uit deze tijd komt in de vorm van het boek ‘Dr. Dumay verliest…’, geschreven door toenmalig docent aan de school Menno ter Braak waarin hij zijn herinneringen aan de school opschrijft.

De school was voor burgers van hogere klassen en stond bekend als een van de beste educatieve instituten in Rotterdam. Vanaf de Mammoetwet in 1963 werd de school officieel geklassificeerd als havo/vwo school. Het bekendste leerling van de school is Alexander Pechtold, voormalig kamerlid van de tweede kamer namens D-66.

Het hoge volksbeeld van de school verdween echter na een tijd met de toevoeging van de mavo-afdeling en de binnenstroom van grotere aantallen allochtone leerlingen tijdens de immigratie en cultuur menging in de jaren 90′. Uiteindelijk leidde het in 2009 tot de finale sluiting van de school. Vandaag de dag wordt het gebouw gebruikt door het Theater havo/vwo.