Eilandschat, Judith Reemnet

Als ik Judith Reemnet bel met mijn vragen over Coolhaveneiland, zegt ze spontaan: “Laten we samen een wandeling maken rond de Kralingse Plas. Dan bespreken we alles.” Tja, waarom zou je in Kralingen niet over Coolhaven kunnen praten? Dus ik neem de uitnodiging aan. Op zondagochtend ontmoet ik een energieke vrouw van mijn eigen generatie (we zijn dames, dus verraden onze leeftijd niet) en van meet af aan kletsen we honderd uit. Ik zou haast vergeten dat dit een interview moest zijn.

Judith woont al 22 jaar in Coolhaven. “Ik ben geboren in Rotterdam, vlakbij waar ik woon eigenlijk, in het ‘Dijkzigt ziekenhuis’. Daarna groeide ik op in Maasluis, woonde ik een tijd in Capelle, en maakte ik mijn rentree in Rotterdam toen ik een tijdje bij mijn nicht ging wonen.” Ze cirkelde nog even om de Maasstad heen – woonde een tijdje in Schiedam – maar streek uiteindelijk neer in Coolhaven. “Dicht bij het water, aan de Voorhaven, vond ik mijn stekkie. Ik keek de afgelopen jaren weleens rond om misschien ergens wat ruimer te gaan wonen, maar niets voelde zo goed als waar ik nu woon. Alles waar ik van hou is op steenworp afstand: het Euromastpark, de Maas, de Binnenweg met alle winkeltjes waar ik graag mijn boodschappen doe. Maar ook in de wijk zelf kom ik graag bij de buurtsupermarkt, de Machinist, de nieuwe wijnbar of de Culture Hub. Deze wijk heeft voor mij precies de goeie combinatie aan diversiteit en dat bevalt me gewoon: studenten, ouderen, verschillende culturen. Alles wat bij het leven hoort.”

De energie die ze uitstraalt past bij alles wat ze me over haar leven vertelt. Ze houdt van hardlopen, wandelen, voelt zich actief betrokken bij haar wijk en heeft een passie voor mensen. Judith is coach in persoonlijke ontwikkeling. Enige jaren terug maakte ze die ommezwaai in haar leven. “Ik had een goeie baan, een fijne werkgever, maar diep in mijn hart wilde ik iets anders. Rond mijn veertigste had ik zelf op een kruispunt in mijn leven gestaan; iets wat veel mensen meemaken rond die leeftijd. Omdat ik in die tijd belangrijke levenslessen doormaakte en wist hoe essentieel dat is voor de tweede helft van de wedstrijd, besloot ik dat ik juist dáár iets mee wilde doen. Ik wilde anderen graag helpen dat belangrijke kruispunt op een goeie manier door te gidsen. Dus ben ik een coaching opleiding gaan volgen en deed ik allerhande trainingen in die richting.” In eerste instantie zocht en vond ik direct een baan in mijn nieuwe vakgebied. Ik wist meteen: yes, ik zit op het goeie pad.” Twee jaar geleden besloot ze daarnaast ook een eigen bedrijf op te zetten:
Kruispunt40 (https://kruispunt40.nl). Deze naam en al het voorgaande verraad natuurlijk al welke doelgroep ze hiermee aanspreekt. En ja, ook ik begrijp heel goed dat je juist op dat moment in je leven jezelf zo’n cadeau moet geven.

Als ik vraag of ze zich zou willen inzetten voor Coolhaveneiland, aarzelt ze geen seconde: “Natuurlijk! Zodra ik kan, doe ik dat al. Toen de Culture Hub in de wijk kwam, ben ik bijvoorbeeld ook gaan kijken. Eerst even de kat uit de boom, maar daarna ben ik ook de evenementen gaan bezoeken of even langs voor koffie. Ruben is een ontzettend aardige vent; begaan met de mensen en de wijk. Ik lever daar heel graag een bijdrage aan.” Of ze nog meer in de wijk zou willen zien? “Dat de wijk geen eigen ‘gezicht’ heeft, weet ik eigenlijk niet. Voor mij wel. Maar misschien mag dat wel iets expressiever en positiever. In elke wijk is weleens wat en natuurlijk moet er meer gedaan worden voor bijvoorbeeld jongeren. Maar over het algemeen wonen hier hele leuke mensen en dat mag gezien worden. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren: count me in!”. Het rondje rond de plas is bijna rond. Het complete rondje is bijna de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10.000 stappen, vertelt ze me. “Daar moet je als mens gewoon dagelijks aan toekomen, dan blijf je fit, ook in je hoofd.” Dat lijkt me een hele goeie tip om mee af te sluiten. Judith en ik nemen afscheid van elkaar. Ik bedenk me opeens dat een goed gesprek misschien ook wel bij de ‘dagelijks aanbevolen hoeveelheid’ hoort, en met een coach heb je de rest van de dag genoeg voer om op te kauwen.