Werkzaamheden aan het Oceaanhuis?

Op de hoek van de Westzeedijk en de 2e IJzerstraat staat het monumentale Oceaanhuis. Het originele gebouw werd gebouwd in 1909 en was het hoofdkwartier voor het toenmalige staal- en ijzerbedrijf R.C. Stokvis en Zonen.

Het intimiderend mooie gebouw werd spijtig genoeg met de grond gelijk gemaakt tijdens het bombardement van Rotterdam in de tweede wereldoorlog. Een restauratie (of herbouwing, ligt eraan hoe je het wilt zien) was op zijn plaats en het gebouw werd herbouwd. Niet alleen werd het herbouwd echter, het werd in opdracht van IC Netherlands opnieuw neergezet als rijksmonument. Een nieuwe look met een nieuwe functie: woningen.

Nu wordt het gebouw echter aangepast aan het dak om meer plek te maken voor apartementen, 184 om precies te zijn. Op het dak wordt ruimte gemaakt om er 22 nieuwe woningen aan toe te voegen en ook in het interieur van het gebouw zullen aanpassingen gemaakt worden. De vraag is dan: tot hoeverre is dit toegestaan? Een monument is een monument en dit monument lijkt nu een gehele make-over te gaan krijgen. Is dit oke?

Mensen achter de verbouwing hebben gezegd de monumentale gedeelten van het gebouw “zoveel mogelijk” in tact te houden. De opening op het Heiman Dullaerplein, de Gotische, Tudor- en Julianazaal is waar het hier over gaat. Ook wordt veel schade aan het gebouw gerestaureerd. Het klinkt redelijk maar hoeveel verandering het met zich mee gaat brengen is niet helemaal duidelijk.

Voor ons is het gewoon wachten.