Leuk, maar wat is het?


Aan de zuidelijke kant van ons eiland staat de maar al-te-bekende Machinist. Vandaag de dag is de Machinist waarschijnlijk het bekendste en meest bezochte cafe/restaurant van ons eiland. Buiten dat je er lekker kan eten en drinken, kan je in de Machinist ook zalen en kantoren afhuren en er is zelfs een peuterspeelzaal aanwezig. Kortom, het gebouw verleent haar ruimte voor veel gelegenheden, en dat heeft het altijd al gedaan.

Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd tussen 1944 en 1949 naar het idee van architecten Cornelis Elffers en B.J.K. Cramer met als functie een machinistenschool (vandaar de naam). Later heeft het ook nog gediend als de vestiging van het Scheepvaart & Transport College. Oorspronkelijk waren in het gebouw een machinekamer en een lerarenkamer te vinden. De school bleef actief en studenten bleven studeren tot 2005,  wanneer de school met meerdere scheepvaartscholen werd samengevoegd gevestigd in het Lloydkwartier.

Met het vertrek van de scheepvaartschool werd er nagedacht over een nieuwe functie voor de Machinist. Zoals we allemaal weten werd het gebouw toen omgebouwd tot cafe/restaurant en kantoorcomplex. De verbouwing nam plaats van Augustus 2008 tot September 2009. Alhoewel er op het moment vanwege Covid-19 niet veel gebeurt in de Machinist, staat het gebouw vandaag de dag bekend als een van de meest gezellige plekjes van het eiland.

De_Machinist