Riool Poetsen

Met enige regelmaat staan de straten blank in onze buurt. Het riool kan de hoosbuien niet aan maar meestal is het water dan na een paar uur al aardig weggelopen, het riool in. Maar dat is lang niet altijd zo. In dat geval zijn de rioolbuizen dicht geslibt. Met zand, maar zeker ook met vet. De laatste paar weken worden de rioolbuizen daarom gepoetst. Er staan stevige gele vrachtwagens op de straat en mannen in oranje pakken zijn druk in de weer met buizen. Hoe gaat dat nou, dat poetsen?

Allereerst koekt er aardig wat vet aan de wanden van de rioolbuizen, want we bakken en braden heel wat af met boter en olie en via de afwas gaat het dan mee ’t riool in, waar het stolt en plakt. Af en toe flikkert er vast ook wel iemand een pan vet door de gootsteen, al mag dat natuurlijk niet. Frituurolie en -vet moet terug in de fles en wordt apart ingezameld. Het aangekoekte vet wordt opgelost door heet water in het riool te spuiten en dat zooitje wordt vervolgens weer op gezogen door een andere buis. Het poetswater komt trouwens gewoon uit de Schie!

Terwijl ze de viezigheid opzuigen komen er ook nogal wat verrassingen mee naar boven: bakstenen, asfaltbrokken en zoals je ziet, een operatie mesje. Zou dat dan nog uit het Erasmus MC komen?