Leuk, maar wat is het?

Helemaal aan de oostelijke rand van ons eiland staat een in eerste instantie onopvallend huis. Maar dit huis is met verder onderzoek misschien wel het interessantste gebouw op het eiland met de rijkste geschiedenis. Dit gebouw staat bekend als het VOC-zeemagazijn en het is een letterlijke herinnering aan de gouden eeuw, voor je deur te vinden.

Het magazijn is gebouwd in 1672 in opdracht van ‘De Delftse Kamer’ en behoort hiermee toe tot de oudste groep gebouwen in heel Rotterdam. Het is gebouwd om de voorraden voor de bouw van VOC-schepen op te slaan wanneer er een centraal punt voor de compagnie werd gebouwd in Delfshaven. Niet alleen is het een van de oudste gebouwen van Rotterdam, het is ook een van de laatste vier staande zeemagazijnen van Nederland. In 1746 is het gebouw ernstig beschadigd na een brand en werd het gerestaureerd zonder indrukwekkende decoraties. Sinds 1875 is het magazijn een rijksmonument en is het onderdeel van het Beschermd Stadsgezicht van Delfshaven.

In meer recentere herinnering herkennen mensen het magazijn misschien als de vestiging van de frisdrank- en zeepfabriek Akzo, hierna is heteen tijdje in gebruik genomen door de culturele instelling WORM. 4 jaar geleden echter in 2017 zijn Urbannerdam en Hulshof architecten begonnen met het renoveren van het gebouw om ruimte te maken voor woningen. De renoveringen zijn inmiddels afgerond en het magazijn wordt nu gebruikt door bewoners.

vocmagazijn3